SI ENS RENDIM, MORIREM

“El títol de la mostra, Si ens rendim, morirem, l’hem manllevat de l’al·locució que el cabdill Harold Cardinal, de la tribu dels Crees canadencs, va adreçar al Govern del seu país l’any 1976. Les obres dels artistes estan fonamentades sobre textos de notoris cabdills de tribus índies, com Pocahontas, Red Cloud, Sitting Bull, Chief Joseph, Crazy Horse, Cochise, Geronimo o el gran Seattle. Complementarà l’exhibició un vídeo sobre el discurs que Seattle va fer davant del governador Stevens quan el “Gran Pare Blanc” els va oferir de comprar les seves terres. Que cadascú trobi en aquestes obres els paral·lelismes que hi vulgui veure.” (Martí Pey, comissari de l’exposició)

Descobreixo que a Canadà se celebra El Dia del Vestit Vermell. Per a mi, aquesta reivindicació esdevé el motiu principal entorn del qual començar a crear les obres d’aquesta exposició “Si ens rendim, morirem”.

El moviment “Dia del Vestit Vermell” es va iniciar el 5 de maig de 2010 a Canadà per conmemorar les dones indígenes desaparegudes i assassinades. L’anomenat Red Dress Day es va inspirar en la instal·lació REDress Project de l’artista métis Jaime Black, en què penjava vestits vermells buits per representar les dones desaparegudes i assassinades. El projecte va cridar l’atenció i Black aviat va rebre centenars de vestits vermells donats d’arreu del país. I  encara es continuen penjant  a l’exterior, en arbres, cases o estàtues, per conscienciar sobre aquesta violencia contra les dones, nenes i persones de doble esperit.

El projecte REDress és ara una exposició permanent al Museu Canadenc dels Drets Humans. 

Núria Rossell, El dia del vestit vermell, instal·lació. Pintura i collage sobre fusta.
Núria Rossell, Vestit vermell, instal·lació.
Núria Rossell, Vestit vermell, instal·lació.
Nuria Rossell, El Dia del Vestit Vermell (instal·lació).Rectoria Vella, sala d’exposicions. Șanț Celoni, 11 de novembre de 2022.
Nuria Rossell, Existim, resistim, acrílic sobre tela, 120x120cm.