OPERACIÓ MARE NOSTRUM

Després de la tragèdia de Lampedusa el 2013, Itàlia va dur a terme l’Operació Mare Nostrum. Després d’un any pressionant la Unión Europea, el govern italià va emprendre un conjunt d’accions navals i aèries, d’un any de durada (18 d’octubre 2013 – 1 novembre 2014), per abordar l’increment de la migració irregular a Europa i els tràgics naufragis que es produïen a la Mediterrània. Aquesta operació humanitària de recerca i rescat, va poder salvar la vidaa lmenys a 150.000 migrants provinents d’Àfrica i Orient Mitjà. 

Per raons polítiques i econòmiques es va substituir aquesta operació per l’operació Tritó, centrada en la protecció fronterera en lloc de les accions de recerca i rescat, la qual cosa va incrementar considerablement les morts d’infants, dones i homes, que fugien de guerres i situacions dramàtiques. Davant d’aquesta falta d’ajuda humanitària, diferents ONG van seguir realitzabt les tasques de recerca i rescat, però, sorprenentment, s’enfronten amb importants obstacles per part dels governs europeus. 

Aquesta exposició vol posar el focus d’atenció en el drama que està succeint a la Mediterrània. Des del llenguatge artístic, preten fer la reflexionar els visitants sobre el drama dels refugiats. L’organització Open Arms durà a terme el pregó de la Festa de tardor d’enguany i es farà durant la inauguració de l’exposició. El discurs, a càrrec de Mar Sabé (cooperant d’Open Arms), girarà entorn de la criminalització de la solidaritat i l’ajuda humanitària, qui són, què fan i en quin punt es troben. 

Participen en aquesta col·lectiva Mercè Soler, Núria Rossell, Imma Subirà, Enrique García, Teresa San José, Pol Ferrari , Sonia Ruiz de Arkaute, Javier Melguizo, Kati Riquelme i Susana Gutiérrez. Muntatge, a càrrec d’Enrique Garcia. Comissariat, a càrrec de Susana Gutiérrez. Disseny gràfic i publicitat, a càrrec de Marina Colell.

Exposició “Operació Mare Nostrum”, a l’espai cultural de les Escoles Velles de Sant Esteve de Palautordera, durant la Festa de Tardor de 2019.
Núria Rossell, Mare mar, pintura sobre tela (180 x 180 cm).
Cartell de l’exposició, de la dissenyadora Marina Colell.
Núria Rossell, Vull inventar el mar de cada dia, tècnica mixta sobre tela (80 x 40 cm).