L’ESPERIT DE L’1 D’OCTUBRE

El record del dia 1 d’octubre de 2017 formarà part de la història del nostre poble i de tot Catalunya. A Sant Esteve de Palautordera, la memòria col·lectiva d’aquesta data es fa present també en el nomenclàtor de carrers del municipi. La Comissió de l’1 d’Octubre va presentar una moció al ple de l’Ajuntament per demanar el nomenament d’un espai públic que dugués el nom d’1 d’Octubre de 2017. El ple de l’Ajuntament va aprovar que el parc (fins aleshores sense nom) duria el nom de Parc de l’1 d’Octubre de 2017.

Fa molts anys, un professor d’Art em va ensenyar que una escultura és una font molt valuosa d’informació sobre la societat de l’època. I que per això era important saber interpretar-la. Justament des d’aquest record em vaig engrescar en aquest projecte. Això volia dir que podia escriure el que va representar l’1-O. I ho faria a través de l’art. 

Vaig acceptar l’encàrrec de fer aquesta escultura per al poble de Sant Esteve, i no volia res més que la llibertat de poder fer-la amb total llibertat. I així ha estat. No volia esculpir, això volia dir eliminar material d’un bloc. I l’1 d’Octubre va sumar els esforços de tots. Aquell dia vam prendre consciència de la importància dels actes col·lectius, de la fermesa del poble on vivim i de la gent que el fem, i de la història, i dels camins…

Els municipis i la seva gent tenen més poder de ruptura i transformació que qualsevol parlament. Som una peça clau en la construcció de la República. Podem fer efectives moltes lluites des del nostre poble. I estic orgullosa de ser poble. De sentir-me poble. I per això aquesta escultura havia de ser feta d’un sol traç, perquè seguim units sense aixecar el llapis del paper, sense perdre de vista l’objectiu final, la construcció d’un país nou i lliure. I havia de ser tan ferma com l’acer i plantada arran de terra. Perquè és això el que vam defensar l’1 d’octubre de fa dos anys, la nostra terra.

Els músics Àlex Climent, Laia Llach i Albert Hirujo.

El temps m’ha dut a crear amb llibertat, i també amb traç ferm, sense pors ni prejudicis, però amb aquesta obra he après a crear amb la responsabilitat i el compromís amb el poble, amb les persones, el nostre estimat territori i amb l’esperit de l’1 d’Octubre de 2017.