HO SAP TOTHOM, I ÉS PROFECIA, un homenatge a J.V. Foix

Entre 1948 i 1958, J V Foix va enviar un poema als seus amics i coneguts per felicitar-los el Nadal. I el Cap d’Any de 1960, fa gairebé 60 anys, va enviar-los una nova felicitació, en aquesta ocasió per felicitar-los l’any. Quan Foix va enviar la seva primera felicitació, tenia 55 anys. I des d’aleshores ja no va interrompre l’hàbit de comunicar-se amb els amics i regalar-los una de les seves poesies, marcadament atípiques, carregades de símbols, personatges i paisatges, des del seu recés a Port de la Selva, passant pel Montseny i fins a Prades, al Baix Camp. Els seus versos no són fàcils. Plens de surrealisme i vestits amb la gran passió que sentia per la llengua catalana, són un repte per als més conservadors.

El 2017, la Fundació Foix va tornar a reeditar el poemari, amb les obres d’artistes com Salvador Dalí, Joan Miró, Antoni Tàpies, Modest Cuixart o Joan Ponç. Es tracta d’una petita caixa o carpeta que conté l’edició facsímil exacta, en color i a escala real, dels 11 Nadals (1948-1958), 13 Caps d’Any (1960-1972) i 4 Natalicis (1973-1976) que J.V. Foix va compondre, dissenyar, publicar i trametre als seus familiars i amics durant més d’un quart de segle. Avui, en aquesta exposició, deu artistes dialoguem amb Foix tal com van fer els artistes que van il·lustrar els poemes. 

Nadales incloses a “Ho sap tothom, i és profecia”, publicades per Pagès Editors i la Fundació J .V. Foix.
Núria Rossell, obres per a l’exposició “Ho sap tothom, i és profecia“, en homenatge al poeta Foix.
Artistes de la col·lectiva “Ho sap tothom, i és profecia“, el dia de la inauguració amb l’alcalde i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sant Celoni.
“Els nois que ronden per les cales, hi cullen plomes per les ales”, obra de Núria Rossell. I l’artista Stefano Puddu, presentant la seva obra.

Marduix titelles, acompanyats de Tortell Poltrona, van fer una interpretació del poema “Ho sap tothom , i és profecia” el dia de la inauguració.  També s’han programat dues conferències-col·loqui: “Foix: el poeta, pelegrí de l’invisible”, a càrrec del poeta Oriol Izquierdo (15 de desembre, a les18h) i “Els Nadals de Foix. Una lectura”, a càrrec del poeta i pintor Narcís Comadira (12 de gener, a les 18h).

Interpretació poètica a càrrec de Tortell Poltrona i Marduix titelles en l’acte inaugural. A l’esquerra, l’obra de Núria Rossell, Si jo fos pescador.
Conferència-col·loqui “Foix: el poeta, pelegrí de l’invisible”, a càrrec del poeta Oriol Izquierdo.
Conferència-col·loqui “Els Nadals de Foix. Una lectura”, a càrrec del poeta i pintor Narcís Comadira.