Entre 1948 i 1958, J V Foix va enviar un poema als seus amics i coneguts per felicitar-los el Nadal. I el Cap d’Any de 1960, fa gairebé 60 anys, va enviar-los una nova felicitació, en aquesta ocasió per felicitar-los l’any. Quan Foix va enviar la seva primera felicitació, tenia 55 anys. I des d’aleshores ja no va interrompre l’hàbit de comunicar-se amb els amics i regalar-los una de les seves poesies, marcadament atípiques, carregades de símbols, personatges i paisatges, des del seu recés a Port de la Selva, passant pel Montseny i fins a Prades, al Baix Camp. Els seus versos no són fàcils. Plens de surrealisme i vestits amb la gran passió que sentia per la llengua catalana, són un repte per als més conservadors.
El 2017, la Fundació Foix va tornar a reeditar el poemari, amb les obres d’artistes com Salvador Dalí, Joan Miró, Antoni Tàpies, Modest Cuixart o Joan Ponç. Es tracta d’una petita caixa o carpeta que conté l’edició facsímil exacta, en color i a escala real, dels 11 Nadals (1948-1958), 13 Caps d’Any (1960-1972) i 4 Natalicis (1973-1976) que J.V. Foix va compondre, dissenyar, publicar i trametre als seus familiars i amics durant més d’un quart de segle. Avui, en aquesta exposició, deu artistes dialoguem amb Foix tal com van fer els artistes que van il·lustrar els poemes.
Marduix titelles, acompanyats de Tortell Poltrona, van fer una interpretació del poema “Ho sap tothom , i és profecia” el dia de la inauguració. També s’han programat dues conferències-col·loqui: “Foix: el poeta, pelegrí de l’invisible”, a càrrec del poeta Oriol Izquierdo (15 de desembre, a les18h) i “Els Nadals de Foix. Una lectura”, a càrrec del poeta i pintor Narcís Comadira (12 de gener, a les 18h).