LES MOLT RIQUES HORES DEL BAIX MONTSENY

Un nou repte, l’exposició ‘Les molt riques hores del Baix Montseny‘ a la Galeria Barcelona d’Antonio Niebla. Aquest nou i engrescador projecte se centra en els llibres d’hores de l’edat mitjana. El més cèlebre, ‘Les molt riques hores del duc de Berry‘, realitzat pels germans Limburg entre 1412 i 1416, és el punt de partida que uneix en un mateix espai expositiu, l’obra de vuit artistes.

“Els llibres d’hores eren llibres de devoció particular que contenien salms, textos i pregàries perquè una persona pogués seguir la litúrgia de les hores ell mateix, de manera individual. En la seva forma inicial només reunia els textos apropiats a les hores litúrgiques. Amb el temps, el text s’enriqueix amb altres elements com el calendari. Alguns llibres d’hores van ser il·luminats, per tant, constitueixen una important documentació sobre la vida als segles XIV-XVI. El més cèlebre és ‘Les molt riques hores del duc de Berry’, realitzat pels germans Limburg entre 1412 i 1416. Avui, sis-cents anys més tard, us presentem una exposició col·lectiva anomenada ‘Les molt riques hores del Baix Montseny’, on no pretenem emular l’obra dels germans Limburg, però sí  fer-vos conèixer una proposta suggerent i moderna, amb les obres que cada artista ha triat. I aquest és el resultat.”  (Martí Pey, comissari de l’exposició).

La versatilitat és el que confereix als llibres d’hores l’èxit que van tenir a l’Edat Mitjana, perquè defugien el control de l’Església i recollien les devocions personals i locals de qui els encarregava. Per això, en aquesta exposició presento les obres de la sèrie CONNEXIONS, que són un tribut al territori i a la seva gent. A tots els qui, generació rere generació, han mantingut un estret vincle amb la natura.

Els cèrcols de ferro rescatats d’antigues masies, es converteixen en el pal de paller de les escultures. A sota les imatges, els poemes de Maria Mercè Marçal i Sara Bailac, que han inspirat cada escultura.

També de la sèrie ‘Connexions’ són aquestes obres sobre paper que presento a la Galeria Barcelona d’Antonio Niebla. Incorporen elements que rememoren com era la vida al camp, quan els vestits o els llibres eren un bé preuat que calia conservar, o quan es treballava de sol a sol per assegurar les collites i la supervivència familiar. 
 
Núria Rossell, Connexions I i II. Aquestes obres estan emmarcades amb vitrina.