El col·lectiu 5+5 està format per les artistes xineses Qiu Hong, Yang Shun, Hou Shanhu, Chen Zijun i He Guirui, i les artistes catalanes Victoria Rabal, Maribel Mas, Núria Rossell, Rosa Solano i Matilde Vela.

Aquesta exposició és un diàleg entre orient i occident, entre la força i la fragilitat. Potser des d’una visió inevitablement femenina, però amb un llenguatge plàstic contundent, on el paper esdevé la connexió entre les artistes. El paper com a símbol de la fragilitat, la puresa, el silenci, es converteix en un paisatge de fons sobre el qual es pot escoltar la veu de l’artista. Àlex Mitrani, curador del projecte, resumeix molt bé 5+5:
“Què és el que relaciona o què és allò que comparteixen artistes en origen tan diferents? Segurament sigui una tendència al que és íntim, la pràctica d’un art delicat, la qualitat tècnica i poètica del qual les allunya de qualsevol concessió a la facilitat. Hi ha en elles una consistència de la fragilitat i una exigència de lirisme que es pot considerar gairebé militant, com si reivindiqués els drets de la sensibilitat en un panorama artístic i cultural dominat bé pel cinisme, bé per la frivolitat. (…) Paral·lelament, aquest conjunt d’artistes comparteix també una altra qualitat de genealogia oriental: la conciliació dels contraris i el rebuig del dualisme escindit. Això les situa a les antípodes de les divergències simplistes pròpies de les mentalitats mecanicista i masclista. Tant si es produeix un ball entre negatiu i positiu, entre línia i buit, entre negre i blanc, com si es construeix una obra sobre les veladures, els matisos, les gradacions infinites, en tots els casos es rebutja una construcció unívoca i determinada, empobridora, de l’expressió, en benefici d’una defensa d’allò complex”.
El projecte expositiu 5+5 culmina amb una obra col·lectiva, una edició limitada de litografies presentades en una caixa que reuneix l’obra de totes les artistes.
“5+5 és un projecte expositiu, és una edició, una obra col·lectiva amb doble format per al retrobament entre artistes i per al retrobament amb l’espectador. L’exposició és el lloc per transitar, per a acarar i comparar peces importants. La caixa de litografies és un contenidor secret de meravelles. No és ni una simple carpeta ni un pretensiós cofre, sinó un dispositiu per a contemplar, per a la mirada i per al tacte, que ens permet meditar sobre allò efímer i allò secret, sobre la bellesa i sobre la imperfecció. Com uns breus apunts i com a invitació, podem aportar aquí unes primeres impressions del treball de les artistes”.
L’exposició 5+5 Obra Contemporània sobre Paper es va inaugurar a la Fundació Setba de Barcelona en commemoració del dia de la dona. Després d’itinerar per diferents galeries i centres d’art contemporani de Catalunya, viatjarà a la Xina, en galeries de Pequín i Canton.

Podeu llegir aquí el que s’ha publicat a la premsa i a les xarxes socials sobre el col·lectiu 5+5 Obra contemporània sobre paper.
5+5 Obra Contemporània sobre paper, a la sala Trinitaris de Vilafranca del Penedès, l’any 2014.
La Xina és la civilització més antiga que ha conegut la humanitat. La seva cultura mil·lenària ha despertat sempre un gran interès a Occident per l’exotisme i el misteri que l’envolten. Ara que he estat a Xina, puc dir que m’ha captivat. Els nombrosos grups ètnics que configuren la població xinesa són una mostra del collage cultural i social del país, com aquests collages que han estat realitzats per formar part de l’exposició “5+5 Obra contemporània sobre paper“ que es va inaugurar al YONG HE MUSEUM de Beijing l’octubre de 2013.
Visiteu el blog 5+5 Obra contemporània sobre paper



