L’ART DE GRAVAR I EL PROCÉS D’ESTAMPACIÓ

El gravat calcogràfic, entès com una incisió damunt el suport metàl·lic, s’utilitza en orfebreria, joieria, escultura… Els gravadors són mestres d’un art ancestral, les tècniques i procediments del qual han captivat la majoria d’artistes de tots els temps. 
El món del gravat genera un nou llenguatge a l’artista. Endinsar-se en les tècniques i els materials del gravat ha representat per a mi un gran repte.
El gravat em va fascinar des del moment en què vaig estampar la meva primera planxa al taller del gravador Jordi Aliguer l’any 2000. L’any 2003, vaig seguir el curs Nous procediments i materials no tòxics en gravat, que va tenir lloc al Museu de Granollers, amb la participació de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, amb grans mestres gravadors. I l’any 2005 vaig seguir fent gravat com a integrant del taller de gravat i estampació Artcontraprova, de la mà de la gravadora Clara Oliva, on vaig aprendre les tècniques additives en gravat.

El 2007, sota la direcció d’Eva Figueres, assisteixo al curs sobre Gravat amb mètodes electrolítics, a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. 

Núria Rossell, gravats calcogràfics (38×28 cm).

A l’estudi de gravat Artcontraprova realitzo un curs de Litografia sobre planxes offset(2005) i un altre sobre Collografia (2007)

Núria Rossell, sèrie de gravats en homenatge a Màrius Torres.

 

A partir de 2007, continuo fent gravat al meu taller, des d’on he seguit experimentant amb noves tècniques de gravat.

Entre dues aigües, Núria Rossell, gravat calcogràfic (76×56 cm).

Sense títol, Núria Rossell, xilografia (76×56 cm).

Experimentant amb tècniques additives al taller de gravat Artcontraprova (Barcelona). Sense títol, Núria Rossell (76×56 cm).

A part de l’estampació, m’enamoren les planxes, elles soles constitueixen una obra d’art. És per això que utilitzo moltes vegades el suport on he gravat, en lloc de dur a terme l’edició gràfica.

Orígens, llibre d’artista. La planxa de coure gravada forma part d’aquesta obra (exemplar únic).

El 2013, al Taller Esquina, sota la direcció de l’artista Maribel Mas, m’inicio en les tècniques d’estampació litogràfica, en una sèrie d’obres per a la United Art Collection Corporation (UACC) de Beijing (Xina).

En la litografia es dibuixa sobre pedra. Les aiguades, les grafies amb llapis, les textures… converteixen aquesta tècnica en un suport molt més pictòric. 

Procés de treball amb les pedres litogràfiques al Taller Esquina, Barcelona.
 
Procés de treball amb les planxes litogràfiques al Taller de Fulvio Lourenço, a Premià de Mar.